Hur FAN tänker man då?

Läste just i Aftonbladet om en olycka vid Åby ridskolas ridläger i morse. Åtta av lägerdeltagarna skadades och fick åka till sjukhus då de skulle hämta hästar i en hage och en lastbil som dels skramlade och dels tutade när den körde om dem, skrämde hästarna i sken.

Jag har 25 år med hästar i bagaget, och jag slutar aldrig förundras över bilisternas idiotier.
Vissa smyger sig fram längs med ekipaget (vare sig man leder eller rider på hästen kallas man för ekipage..)sakta, sakta. Sen gasar de på direkt efter passeringen, vilket kan resultera i klart räddare hästar än om man håller en stadig fart förbi ekipaget.
Varför? Jo, för hästen tror när man sniglar sig fram, att det är så bilen kommer att passera, när den sedan rivstartar efter passeringen blir det lite av en chock, och en rädd häst är en farlig häst, eftersom hästar är flyktdjur och deras första instinkt är alltid att fly. Är man då som ryttare inte beredd så kan det sluta illa. Och hur många ryttare är beredda när bilen kör förbi SAKTA?
Värst är det när bilen är mötande och rivstarten kommer bakom hästen, eftersom hästar inte ser likadant som människor, de har en blind fläck rakt bakom och rakt framför sig, medan de ser alldeles utmärkt åt sidorna och väldigt långt bakåt. Det beror på att ögonen är placerade på sidan av huvudet istället för mitt i ansiktet, som på oss människor, katter och hundar t ex. Vi är rovdjur. Hästar är bytesdjur. Ögonens placering är en del av deras försvar.

Sen finns alltså de som gör som lastbilschauffören i artikeln. Tutar. I vilken värld är det smart att tuta när det är hästar i närheten? Ingen såvitt jag vet. Borde man inte som vuxen människa förstå att djur reagerar med rädsla när man tutar i deras närhet? Borde det inte vara rätt självklart att man kommer att rikera människorna i närheten av de hästarna man tutar på? Borde man då inte tänka efter ett snäpp till, och kanske lätta på gasen istället?
Jag är bara glad att ingen skadades allvarligt, och att inget värre hände. Jag håller ALLA TUMMAR för att lastbilschauffören blir av med sitt jobb, som minst. Att han kommer må dåligt av det inträffade hoppas jag också, hur illa det än kan låta. Vuxna har ett ansvar gentemot barn, och chauffören har INTE tagit det ansvaret i det här läget.
Åtminstone inte om man ska gå på den historia som Aftonbladet berättar.

Slutligen kanske någon undrar vad jag tycker är ett BRA sätt att passera hästar i trafik?

Sakta ner, men inte så du kryper fram. Försök se om hästen verkar orolig eller lugn. Finns det någon plats där en orolig häst kan passeras utan att komma så nära bilen, t ex rider man mot en busshållsplats eller korsning, invänta att man når fram till den platsen innan passering sker. En lugn häst slår inte med huvudet, försöker inte småspringa och ryttaren ser ofta lugn ut själv med.
Försök att göra som vid en omkörning, en vid sväng en bit innan ekipaget, och en bit efter ekipaget kör du in till kanten där du hör hemma, och kan börja öka farten successivt, inte lägga i en ny växel och dra på direkt!
Är hästen mycket orolig, stanna bilen, gå ut och be ryttaren att sitta av eller ställa hästen i diket eller på sidan av vägen, är ni flera i bilen kan någon hålla hästen medan ryttaren sitter på, det ger ökad säkerhet om en av er skulle tappa kontrollen på hästen.
Man ska inte ta ut hästar till vägen om de inte är "trafiksäkra", men man får aldrig glömma att även den mest vältränade häst är ett djur med instinkter! Och instinkter går ALLTID före fostran!!





Kommentarer
Postat av: Evelina

Grejen är att många inget vet om hur man beter sig runt djur. Det borde vara mycket mer utbildning om hur man kör förbi djur när man tar körkort. Jag vet folk som tutat för att uppmärksamma ryttaren/na på att fordon kommer, dvs i all välmening men det blir ändå så fel. Sen tänker nog många att alla djur som är på vägarna är trafiksäkra, men vet de inte att djur inte är robotar så har de inte alltid vett att ta det lugnt.

2009-07-01 @ 16:36:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0